Infeksiya tushmasligi uchun, yaxshisi, buni pinset yordamida qilish kerak
Zaharni ehtiyotkorlik bilan siqib chiqarish yoki so‘rib olib, tupurib tashlash mumkin. Chaqilgan joyni qattiq bosmang, aks holda zaharning tarqalishi tezlashadi
Asalari chaqqan joyiga sovuq suv bilan bosish kerak, keyin esa etil spirti bilan ishlov berish lozim
Asalari xo‘jaligida asalarilar qanday paydo bo‘lishadi?
Asalarichining ish kunlari
Tabiiy asal zinapoyaga o‘xshash shakl yasagan holda pastga oqishi kerak. Buni tekshirish uchun siz bir qoshiq asal olib, uni egishingiz kerak. Agar asal tekis oqim bo‘ylab cho‘zilib oqsa va pog‘onalar hosil qilsa, unda sizning oldingizda tabiiy mahsulot turibdi. Soxta asal esa qoshiqdan to‘g‘ri tomadi va tez oqadi.
Tabiiy asal og‘ir bo‘ladi. Bir litrli idishdagi asal kamida bir yarim kilogramm og‘irlikka ega bo‘lishi kerak. Shakar va aralashmalar qo‘shilgan asal ancha yengilroq bo‘ladi.
Tabiiy asal nozik va yumshoq tuzilishga ega. Barmoqlar orasiga surtilsa, asta-sekin so‘rila boshlaydi.
Asalni tekshirishning yana bir usuli – uni choyga qo‘shib ko‘rish. Bir qoshiq asal qo‘shilishi bilanoq ichimlik hiralashishi va rangdorroq bo‘lishi kerak. Shu bilan birga, piyola tagida cho‘kma hosil bo‘lmasligi kerak. Shakar siropi yoki aralashmalar bilan suyultirilgan asal bunday natija bermaydi.
Asalli choyga bir tomchi yod qo‘shib ko‘rishingiz mumkin. Agar ichimlik ko‘k tusga kirsa, asalga kraxmal qo‘shilgan. Odatda, uni asalga zichlikni berish uchun qo‘shishadi.
Haqiqiy asal shakarlashmaydi, degan katta noto‘g‘ri tushuncha mavjud. Aksincha, tabiiy asal yig‘imdan 4-6 hafta o‘tgach, xona haroratida tabiiy ravishda kristallana boshlaydi. Yangi asal suyuqroq bo‘ladi, olti oydan keyin u qattiq bo‘lib qoladi. Shuning uchun, agar do‘konlarda shakarlangan asal sotilayotgan bo‘lsa, uning tabiiyligiga shubha qilmasa ham bo‘ladi.
“Suyuq asalni soxtalashtirish ancha oson”, – dedi Sergey Litvinenko.
Matnni Farzona Hamidova tayyorladi.
Suratlar muallifi: Yevgeniy Sorochin / “Gazeta.uz”.
Barcha grafik materiallarga bo‘lgan huquqlar “Gazeta.uz” nashriga tegishli. “Gazeta.uz” internet-nashrida e’lon qilingan materiallardan foydalanish shartlari bilan ushbu havola orqali tanishishingiz mumkin.
Qiziqarli narsalarni bilasizmi? U haqida boshqalarga aytib bermoqchimisiz? O‘z hikoyangizni sp@gazeta.uz elektron manziliga yuboring.
Qo‘shimcha imkoniyatlardan foydalanish uchun saytda ro‘yxatdan o‘ting
Materialga izohlar