An’anaviy Venger oshxonasi boy tarix va an’analarga to‘la haqiqiy bayramdir. Budapeshtga borib, mahalliy oshpazlik asarlari bilan tanishish imkoniyatini qo‘ldan boy bermagan ma’qul.

Ko‘pgina muassasalar mazali kolbasa, gulash, o‘yin taomlari va boshqalarni taklif qilishadi. Shaharning har bir burchagida gurmelerda g‘ayrioddiy va qiziqarli narsalarni topish mumkin: shinam oilaviy restoranlar, mualliflik taomlari bilan zamonaviy gastronomik barlar va mahalliy shirinliklar bilan yoqimli atmosferali qahvaxonalar. Budapesht gastronomik sayohatni qadrlaydigan va yangi ta’m tajribalarini izlayotganlar uchun haqiqiy kashfiyot bo‘ladi.

Gulyash — milliy oshxonaning klassikasi

Vengriya dasturxoni haqida gap ketganda, butun dunyo bo‘ylab cho‘pon stolidan restoran menyusiga o‘tgan qadimiy taom gulyashni eslatib o‘tish joiz. Vengriyada “gulyash” so‘zi “cho‘pon” degan ma’noni anglatadi, bu uning kelib chiqishiga taqaladi. Taomni mol go‘shti yoki qo‘zichoqdan tayyorlashadi, go‘shtni qovurilib, so‘ngra kartoshka, o‘tlar va ziravorlar bilan qo‘shib pishiriladi. Yorqin qizil rangga zira va qalampir qo‘shish orqali erishiladi. Poytaxtda u ko‘pincha nonga solib tortiladi, bu uni, ayniqsa, esda qolarli qiladi.

Poytaxtda gulyash berilmaydigan muassasani topish qiyin. Ushbu belgi Budapeshtdagi deyarli barcha restoran va pablarning menyusiga kiritilgan bo‘lib, haqiqiy oshpazlik brendiga aylanadi.

qanot sharq, reklama

Halasle — Venger baliq ovlash qulog‘i

Agar gulyash cho‘ponchilik an’analarning ramzi bo‘lsa, halasle baliqchilardan hikoya qiladi. Halasle milliy oshxonaning ikkinchi muhim taomi bo‘lib, mamlakatning oshpazlik an’analarining haqiqiy aksidir. Sho‘rva baliqdan — odatda sazan yoki pikedan tayyorlanadi, piyoz hamda qalampir cho‘chqa yog‘ida qovurilib, so‘ngra pomidor sharbatida dimlanadi va oq non bilan tovachalarda uzatiladi.

Halasle, gulyash kabi, shahardagi restoranlar menyusidagi taomlar orasida sharafli o‘rinni egallaydi.

qanot sharq, reklama

Paprikash — smetana sousidagi tovuq go‘shti

Albatta tatib ko‘rishga arziydigan yana bir taom — bu tovuqli paprikash. Bu qalampir bilan smetana sousida pishirilgan go‘sht. U kartoshka, o‘tlar va chuchvara dasturxonga tortiladi. Ovqat pishayotganda ko‘p miqdorda yog‘ va piyoz ishlatiladi, bu unga mazza va ta’m boyligini beradi. Go‘sht yumshoq va mayin qilib pishiriladi. Restoranlarda paprikashning har xil ko‘rinishlari mavjud, shu jumladan, qo‘zichoq va dana go‘shtidan, ammo klassik retsepti — tovuq go‘shtidan. Paprikashni poytaxtdagi aksariyat muassasalar menyusida topish mumkin.

qanot sharq, reklama

Langosh — ko‘cha oshpazlik ramzi

Xamirturush xamiridan tayyorlanuvchi tilla rang qilib qovurilgan mashhur ko‘cha fastfud nonlaridan. Langosh odatda issiq holda tortiladi, sarimsoq moyi va smetana bilan yog‘lanib, ustiga maydalangan pishloq sepiladi. Langoshning xilma-xilligi kolbasa, jambon, qo‘ziqorin yoki hatto shirin nachinkalar kabi turli xil qo‘shimchalarni o‘z ichiga olishi mumkin. Langosh o‘zining tiniq qobig‘i va yumshoq, havodor o‘rtasi bilan nafaqat Vengriyada, balki xorijda ham sevimli taomga aylangan. U qisqa tanovul uchun juda mos keladi.

qanot sharq, reklama

Palachinta a-lya Gundel — shokolad quyilgan blinchik

Pishiriqlar haqida ham unutmagan ma’qul. Palachinta a-lya Gundel — bu ko‘pincha uyda tayyorlanadigan va mahalliy muassasalarda buyurtma qilinadigan shirin taom. Bu shokolad mo‘l-ko‘l quyilgan va quritilgan mevalar bilan to‘ldirilgan blinchiklar. Shirinlik smetana bilan to‘ldirilib, sayyohlar yaxshi ko‘radigan lazzatlarning noyob kombinatsiyasini yaratadi. Ularning ko‘pchiligi uyda ham bu taomdan bahramand bo‘lish uchun Palachinta retseptini o‘zlari bilan olib ketishadi.

qanot sharq, reklama

Esterxazi — milliy shirinlik

Bu ajoyib tort Vengriyaning tashrif qog‘ozlaridan biridir. Uning nomi knyaz Pala Antala Esterxazi nomidan kelib chiqqan. Tort vanil qo‘shilgan krem va mascarpone asosidagi krem hamda bir necha qatlamli yong‘oq keklaridan iborat. Shirinlikning yuqori qismi shokoladli glazur va o‘ziga xos ko‘rinish yaratadigan ornament bilan bezatilgan. Esterxazi nafaqat estetikasi bilan, balki kremning shirinligi, yong‘oqning boy va mukammal birlashtirilgan nozik ta’mi bilan ham taassurot qoldiradi. Bu shirinlik ko‘pincha qandolatchilik do‘konlari va restoranlarda tortiladi.

qanot sharq, reklama


Qanot Sharq`dan yangi manzil ishga tushirilishi bilan Vengriyaga sayohat yanada arzon va qulay bo‘ldi. To‘g‘ridan-to‘g‘ri rejalashtirilgan reyslar xavfsiz va qulay parvozni ta’minlaydi, bu sizga yilning istalgan vaqtida Vengriya madaniyati va oshxonasidan bahramand bo‘lish imkoniyatini beradi.

Reyslar har hafta yakshanba kunlari amalga oshiriladi va 4-sentabrdan boshlab ular chorshanba kunlari ham yo‘lga qo‘yiladi. Toshkentdan parvoz taxminan 6,5 soat, qaytish parvozi esa 5 soat 10 daqiqa davom etadi.

Bu Vengriya va uning tarixiy diqqatga sazovor joylari hamda gastronomiyasini o‘rganishni istaganlar uchun ajoyib imkoniyatdir.

Telefonlar: (+998) 71−227−93−07, (+998) 71−227−57−71.

Sayt: qanotsharq.com
Instagram: @qanotsharq
Telegram: t.me/qanotsharq

Reklama huquqlari asosida.